Compartim amb vosaltres allò que els alumnes han estat treballant al projecte d’aprenentatge de 3r d’ESO:

Des de la matèria de geografia, eix d’aquest projecte, s’ha treballat la història de la desigualtat social en base a criteris econòmics, i hem pogut buscar les causes i l’origen de les principals desigualtats socials de la nostra realitat actual; com a activitat, els xics i xiques de 3r d’ESO han buscat notícies actuals que reflectisquen alguna mena de discrimació, i ha proposat possibles solucions a cada situació.

Paral·lelament, s’ha treballat també la desigualtat laboral de gènere al context de l’Espanya del 2017, elaborant una presentació digital per tal d’explicar aquesta forma de discriminació sexual.

Per una banda, des de Valencià, ens hem centrat en la discriminació de gènere basant-nos en Jaume Roig, autor d’una de les obres més emblemàtiques del segle d’or de la literatura valenciana medieval, L’Espill (1460).

Hem analitzat junts fragments d’aquesta obra, atenent a un dels aspectes més significatius, la misogínia contundent, sent Jaume Roig un dels autors de l’època que escrivien contra les dones. Els alumnes han dut a terme una investigació sobre l’autor per tal de conèixer aquest fenomen, analitzant les causes i els factors que el propicien i traient conclusions per a plantejar solucions. Finalment, després de comparar la situació de la dona al segle XV amb l’actual, els alumnes han reflexionat sobre el paper que juga l’educació i han fet una proposta per a un taller de sensibilització contra el masclisme.

Des d’anglès, hem treballat la discriminació cultural i racial, investigant sobre figures rellevants com: Rosa Lee Parks, Nelson Mandela, Harriet Tubman, Martin Luther King, Gandhi, Sophie Scholl o Malcom X entre d’altres. Altres grups han investigat associacions sobre el Kuklusklan, les panteres negres i el moviment WASP.

Després, hem posat en comú tota la informació al nostre “Discrimination Wall”. Finalment, individualment hem escrit en un post-it una paraula o frase contra el racisme, col·locant-les simbòlicament formant una porta.

A la sessió de tutoria vam poder experimentar diferents actituds d’acollida i de rebuig i reflexionar sobre elles. I a meitat de setmana ens va visitar una portaveu d’ACNUR per fer-nos més conscients de la realitat que travessen les persones refugiades.

I per acabar el projecte hem hagut de gravar els nostres “elevator pitch”, si voleu saber-ne més mireu aquest video 😉